Предлагаме ти няколко прости правила, споделени от архитектите на MODEPOT. Ако ги изпълниш стъпка по стъпка, щеуспееш да избереш най-подходящите трапезни маси и столове за твоя дом и бюджет.

1. Огледай мястото.

Да, знаем, че познаваш стаята си. Но въпреки това се вгледай добре във формата и вземи размерите на пространството, в което трябва да разположиш трапезарията. Това ще ти помогне да се ориентираш колко голяма маса и какви столове за хранене можеш да си позволиш. 

  

Нашата малка тайна: използвай книжно тиксо, за да маркираш по пода размерите на масата и столовете. Така ще ти е по-лесно да се ориентираш с какво място разполагаш на практика, да прецениш колко големи мебели можеш да си позволиш и дали можеш да събереш всички трапезни столове, от които имаш нужда, включително и тези за гостите.

2. Обмисли цветовете.

Огледай добре стените, пода и останалите мебели в стаята, преди да решиш какъв цвят маса и столове за хранене ще си вземеш. Съветваме те да заложиш на неутралните цветове – например бели маси и столове, или пък на тапицирани столове за трапезария като NORDIC, EMS ARM FAB, NEUTRA. Така ще ти е значително по-лесно да постигнеш хармония с останалите мебели, а и ще имаш свободата да променяш цветовете на стените и кухнята, ако пожелаеш.
3. Обмисли формата на масата.

Предагат се квадратни, правоъгълни, овални и кръгли трапезни маси. Най-често се използват квадратни и правоъгълни маси, но в твоя дом човекът, който решава, си ти. Препоръчваме ти да избереш кръгла трапезна маса, ако не разполагаш с много пространство. Тя пести място и е по-лесно да се движиш около нея, понеже няма ъгли.


Същевременно една кръгла маса за хранене предлага добра площ за настаняване на повече хора. „Кръглите маси могат да бъдат чудесни за партита и разговори, защото създават сближаваща атмосфера, без главен хост на масата”, споделя арх. Деси Стилянова-Ачков от ST/AC Architects, партньори на MODEPOT.

Добре е да знаеш още, че кръглите маси за хранене с основа в средата дават възможност около тях лесно да бъдат разположени повече столове. Но ако избереш квадратна или правоъгълна трапезна маса с тънки крака, тя също ще ти даде добра възможност да посрещаш удобно повече гости.


4. Обмисли вида на столовете.

Разнообразието сред трапезните столове е наистина огромно и вероятно ще ти е трудно да се спреш само на един модел. Като за начало препоръчваме да избираш модели, които нямат масивни крака. От една страна, те са по-леки и лесни за употреба. От друга, са по-модерни.


Добре е да избереш пластмасови столове, ако имаш малки деца или обичаш лесни за почистване мебели. Пластмасови трапезни столове от типа EMS, който предлагаме в MODEPOT, могат да ти свършат чудесна работа. Те са леки, удобни и в различни цветове, за да паснат съвършено на твоя стил.


Трапезните метални столове пък са изключително актуални – напълно в тон с модерния стил индустриален дизайн. Комбинират се с декоративни възглавнички, които омекотяват визията им и ги правят изключително удобни.


Ако пък избереш тапицирани столове, те автоматично ще внесат мекота и уют в трапезарията.

Нашата малка тайна: комбинирай столове в два или повече цвята. Така ще си оригинален и всички ще те питат как си успял да постигнеш такъв ефект, без да се съветваш със специалист по интериорен дизайн.


5. Избери според бюджета.

След като вече си наясно с големината и вида на твоите маса и столове за хранене, време е да се огледаш за конкретни предложения и да избереш най-подходящото за теб. Като, разбира се, се съобразяваш с бюджета си. Може да попаднеш на страхотна дизайнерска маса за трапезария, която да е твърде скъпа, или на модерни метални столове, които не са по джоба ти. 

Но ние препоръчваме да бъдеш предпазлив с текущите модни тенденции. Архитектите на онлайн магазин MODEPOT казват, че добрите мебели за трапезария трябва да се използват поне 5 години, а екстравагантните последни писъци на модата често се оказват еднодневки. Така че най-добрите маса и столове за теб ще бъдат онези, които се вписват в бюджета, изработени са от качествени материали и сглобки и притежават траен, модерен стил, който ти харесва. 

Къде можеш да намери такива? Разгледай каталога на MODEPOT.