Казахме сбогом на класическите ресторанти с 1001 предложения и с посредствен интериор. Днес ние сме свободни и бързи, имаме нужда от повече пространство, не обичаме еднообразието, но пък обичаме да изразяваме себе си.

Ето защо все повече млади хора запалени да превръщат храната в изкуство се захващат с тежката задача да сбъднат своя мечта, като отворят заведение, различно от останалите. Това са барове, клубове и ресторанти, които са впечатляваща смесица от оригинален интериор и модерна кухня. Те са цветни и оригинални, притежават неповторима атмосфера и бързо печелят не само последователи в инстаграм и фейсбук, а и реални клиенти, настроени на същата вълна.

Новите места в София също се подчиняват на тези световни тенденции в ресторантьорския бизнес. Те започват да предлагат ястия от цял свят – от бургери и грил по американски през гурме европейски ястия до суши. Благодарение на тях България бързо се превръща в топ дестинация за кулинарен туризъм. Тук става все по-лесно да се открият интересни и модерни места с вкусна и качествена храна.

                     


Интериорният дизайн на новите заведения също е изключително разнообразен.

Новите бусове за улична храна – бургери, грил или пица, вече изглеждат зашеметяващо различни. Те са оборудвани в индустриален стил или стиймпънк, държат на метала, цветовете и олекотената визия. Често в тях се използват столове TEXAS или TEXAS stool, които от десетилетия покоряват с чаровните си ръбести форми и придават типичен урбан характер. Други пък залагат на пластмасовите столове EMS Black или EMS Arm Black, за да създадат една идея повече елегантност, без да излизат от изчистените модерни тенденции в обзавеждането.

Гурме ресторантите, насочени към активни млади клиенти, също бягат от класическия стил. Техните собственици често отразяват своето лично виждане за съвременен комфорт, като съчетават разнообразни модерни стилове на обзавеждане на заведения. Без значение дали предлагат богата колекция от вино, подбрани марки бира или последни новости в здравословната кухня, новите столични заведения изглеждат наистина градски. Изчистен дизайн, простор, премерено грубовати детайли, дърво, метал, пластмаса, съвременни тъкани и дори камък – всички тези елементи успяват да създадат наистина уникални заведения в разнообразните актуални стилове на обзавеждане стиймпънк, градски шик, индустриален или еклектичен.

За да са изцяло в тон с повечето модерни стилове на обзавеждане на заведения, собствениците понякога предпочитат току-що създадени дизайнерски мебели като столовете SULIVAN или GRCIC. Тяхната визия създава усещането за динамика и предизвиква клиентите до границата на въображението им.

Други пък залагат на съвременни мебели с умерена ретро визия. Всички столове, кресла и бар столове за заведения от серията EMS са с толкова елегантна визия, напредничав дизайн и хармонични пропорции, че не спират да се използват от десетилетия. Без значение дали са пластмасови или тапицирани, столовете и креслата EMS създават изключителен колорит и уют, като не утежняват излишно обстановката.Същото важи и за металните столове за заведения от серията TEXAS. Те обаче придават по-суров и урбанистичен характер на всяко помещение, в което бъдат поставени. Често се комбинират с промишлени лампи, тухлени стени и дизайнерски елементи от метал и стъкло. Такъв стиймпънк или индустриален шик е особено привлекателен за млади хора с градски дух, които обичат да прекарват времето си в обстановка, която е близка до ежедневието им, но предразполага към свобода.

Трети тип заведения предпочитат да използват модерни мебели, които следват доказани във времето стереотипи. За тях са подходящи столовете NORDIC, COX или NEUTRA. Те предлагат хармонични форми, създадени от модерна комбинация от дърво, метал, пластмаса и тъкани. Тези ресторанти и барове придобиват атмосфера на урбанистична модерност, без да бъдат прекалено екстравагантни, и това бързо ги прави популярни.

                                  


          


Без значение дали залага на стиймпънк, индустриален шик, ретро носталгия или урбанистична визия, един добре измислен интериорен дизайн на модерен ресторант трябва да създаде усещане за динамично, но и непретенциозно място, където всеки път да откриваш в интериора по нещо ново и завладяващо. Това са места, в които да се отпуснеш свободно в уникална обстановка, да хапнеш вкусно и да се забавляваш с приятели.